Wet Gasverbrandingsinstallaties in Tweede Kamer

22 May, 2019
Categorie:
Wet- & Regelgeving Installatietechniek

Vandaag (22 mei) wordt er in de Tweede Kamer gesproken over een nieuw wetsvoorstel voor het werken aan gasverbrandingsinstallaties. Bij dit wetsvoorstel zullen de eerste nieuwe eisen van waar cv-monteurs zich aan zouden moeten houden worden besproken. Hier zal wat tijd overheen gaan, aldus branchevereniging Techniek Nederland, doordat de nieuwe certificering uiterst uitgebreid en nog incompleet is.

De nieuwe wet zal niet alleen over de werkzaamheden aan gasverbrandingsinstallaties maar ook over de kundigheid van de monteur gaan. De competenties van het personeel moet aantoonbaar zijn in de administratie van de werkgever na het ingaan van het wetsvoorstel, wat nu niet altijd het geval is. Door de komst van deze nieuwe wet zal elke monteur werkzaam in dit vakgebied een examen af moeten laten leggen om te kunnen aantonen dat hij vakbekwaam genoeg is. Naar schatting zal dit gaan over ongeveer 34.000 monteurs in Nederland. Daarnaast zal er voor de werknemers die niet op dit niveau zitten bijscholing geregeld moeten worden.

Verwacht wordt, als er een akkoord wordt gegeven, dat het wetsvoorstel nog aan het einde van 2019 naar de Eerste Kamer zal gaan om verder besproken te worden. Als de Eerste Kamer het eens is met het voorstel zal de wet op 1 januari 2020 officieel ingaan. Daarna krijgen bedrijven een jaar de tijd om hun medewerkers aan de nieuwe wetsvoorschriften te laten voldoen met boetes als gevolg als dit niet gebeurt.

Beeld: Pixabay

GawaloVacature.nl gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.