Kleine bedrijven krijgen extra financiële mogelijkheid voor de coronacrisis

19 May, 2020
Categorie:
Economisch Installatienieuws

Geldschieters bieden het Kleine Kredieten Corona garantieregeling (KKC). Deze regeling is bedoeld voor bedrijven met een begrotingstekort tussen de €10.000 en €50.000 en die onder het micro-, midden- en kleinbedrijf vallen. Hiervoor wordt door de overheid €750 miljoen vrijgemaakt.


Economisch zware tijden

Van dit bedrag betaalt de overheid het leeuwendeel, 95 procent. Het KKC is mogelijk gemaakt om ondernemers verder te steunen in deze economisch zware tijden. Wel zal de maatregel verder worden uitgewerkt de komende tijd. De ondernemers zullen bij de financiers terecht kunnen als de Europese Commissie goedkeuring voor de maatregel geeft. Het doel is om in mei nog de regeling beschikbaar te hebben.


Steun micro-, midden- en kleinbedrijf

De overheid, die garant staat voor 95 procent van de bedrijven wil zo veel mogelijk bedrijven hulp kunnen bieden daarom is er gekozen voor de (relatief) kleine leningen. De overige 5 procent van het risico is voor andere financiers. Hierom mogen alleen bedrijven die normaal gesproken financieel gezond waren aanspraak maken op deze regeling. Deze groep wordt geschat op enkele tienduizenden bedrijven in Nederland.


Voorwaarden

Er zitten voorwaarden vast aan de regelingen. Zo is de maximale looptijd van de lening 5 jaar en bedraagt de rente maximaal 4 procent. Als vergoeding moeten de ondernemers ook een eenmalige betaling van 2 procent aan de overheid doen. Alleen ondernemers met een omzet boven de €50.000 die winstgevend waren voor de coronacrisis, maken aanspraak op de regeling. Ook mogen zij pas sinds 1 januari 2019 bij de Kamer van Koophandel zijn ingeschreven.

Om aanvraag te doen op de regeling moeten ondernemers zich bij hun kredietverstrekker of bank melden. De ABN AMRO, ING, Rabobank, Triodos en de volksbank hebben al gezegd leningen via de regeling aan te bieden. Met een accreditatie voor de BMKB-C mogen financiers ook het KKC aanbieden. Overige financiers moeten zich eerst door het BMKB-C laten accrediteren.

GawaloVacature.nl gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.