Aanpassingen van kleineondernemersregeling

13 November, 2020
Categorie:
Wet- & Regelgeving Installatietechniek

De belastingdienst adviseert kleine ondernemers gebruikt te maken van een regeling om het effect van de coronacrisis te beperken. Het is de vernieuwde kleineondernemersregeling (KOR). Vanaf 1 januari gaat deze regeling weer in.


Wat is de KOR

De Belastingdienst verwacht dat er dit jaar meer zelfstandige minder omzet zullen hebben. Hiervoor is de KOR mogelijk een goed hulpmiddel. Het is namelijk een regeling voor zelfstandige die jaarlijks een omzet van minder dan €20.000,- hebben. Wanneer je aanspraak maakt op de KOR kan je drie jaar lang geen btw-aangifte doen maar ook zal je geen btw afdragen. 

In deze tijden kan dit voor veel ondernemers een positief effect hebben. Wel zegt de Belastingdienst dat je jezelf goed moet afvragen of deze regeling geschikt is voor jou. Je zit namelijk voor drie jaar vast aan de regeling. Startersvoorlichter Belastingdienst, Ferry Hoogerheijde zegt het volgende; 

“Als ondernemers boven de omzetgrens komen, vervalt de vrijstelling van btw. Dat betekent at ondernemers direct weer btw in rekening moeten brengen, hun boekhouding moeten aanpassen en btw-aangifte moeten doen. De omzet van alleen 2020 is, als deze door corona lager is dan gebruikelijk, geen goed uitgangspunt om direct te kiezen voor de KOR. We roepen ondernemers daarom op om na te gaan in welke gevallen de KOR passend en gunstig is.”


Wel of niet de KOR

Hier op een rij vier redenen om wel of niet deel te nemen aan de KOR:

•    Wanneer je meer btw terugkrijgt dan dat je betaald is de regeling nadelig, omdat je ook geen btw terugkrijgt als je gebruik maakt van de KOR.
•    Particuliere klanten kunnen geen btw aftrekken, in tegenstelling tot zakelijke klanten. Als je dus vooral particuliere klanten hebt is het verstandig om de KOR te gebruiken. Dit zou jouw diensten goedkoper kunnen maken voor je particuliere klanten.
•    Als je jaaromzet alleen dit jaar lager is dan €20.000,- moet je niet deelnemen aan de KOR. Want als je het jaar daarop toch meer dan €20.000,- omzet creëert zullen de oude btw-regels weer gelden.
•    Wanneer je van plan bent veel te investeren in je onderneming de aankomende drie jaar is het verstandig om hiermee te wachten of niet gebruik te maken van de KOR. Normaal gesproken kan je van deze kosten btw aftrekken, maar als KOR-deelnemer zou dit niet meer mogelijk zijn.

Wil je van de KOR gebruik maken? Meld je dan voor 3 december hier aan.


 

 

GawaloVacature.nl gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.